Υποστηρικτική Τεχνολογία
Στο γενικότερα πλαίσιο ένταξης και ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία στην ευρύτερη κοινότητα, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει σε ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό της ανάπτυξης – βελτίωσης της επικοινωνίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό μετά την υγεία βεβαίως, όπως αυτό της επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας. Η έλλειψή της δημιουργεί αρνητικές καταστάσεις με αντίστοιχα αρνητικές συνέπειες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η Υ.Τ. μπορεί να δώσει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα, είτε με την χρήση ειδικού λογισμικού text to speech, είτε με συσκευές προηχογραφημένων μηνυμάτων που αναιρούν την αδυναμία εκφοράς προφορικού λόγου από πλευράς ατόμου.
Αντίστοιχα, ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, μπορεί να είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες χρήσης ενός υπολογιστικού συστήματος, χωρίς ή ενδεχομένως με χαμηλή λειτουργικότητα στα άκρα κάνοντας χρήση ειδικών πληκτρολογίων ή συσκευών κατάδειξης, όπως ειδικά ποντίκια, ή εξειδικευμένους αισθητήρες.
Επίσης, ένα άτομο με νοητική υστέρηση ή αναπτυξιακές διαταραχές μπορεί να ωφεληθεί από την χρήση συστημάτων Υ.Τ. όσον αφορά π.χ. την εκπαίδευσή του, μέσα από την χρήση ειδικών εκπαιδευτικών λογισμικών που απλοποιούν έννοιες και εμπλέκουν το άτομο σε μία διαφοροποιημένη διδασκαλία πιο προσιτή και περισσότερο στοχευμένη στις ανάγκες και τις δεξιότητές του.
Σε κάθε περίπτωση, η χρήση συστημάτων Υ.Τ. προϋποθέτει μία ορθή και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση με σταθμισμένους δείκτες όπως π.χ. το πρωτόκολο ICF του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο με τη σειρά του θα υποδείξει ποιά συσκευή ή σύστημα Υ.Τ. είναι το κατάλληλο για την αύξηση της λειτουργικότητας / απόδοσης ενός ατόμου με αναπηρία.