Πρώιμη Παρέμβαση
Με τον όρο «Πρώιμη Παρέμβαση» περιγράφουμε αναπτυξιακά προγράμματα που ασχολούνται με παιδιά από 0-3 ετών. Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι η προαγωγή εκείνων των δεξιοτήτων που υπολείπονται και αφορούν τους τομείς της κίνησης, της αυτοεξυπηρέτησης, της αντίληψης, της επικοινωνίας, της κοινωνικοποίησης, της συναισθηματικής ωριμότητας και γενικότερα της λειτουργικότητας, να ενισχύσει τις υπάρχουσες και εμφανιζόμενες ικανότητες, να αποτρέψει τους λειτουργικούς περιορισμούς, καθώς και να προετοιμάσει ψυχολογικά τους γονείς και όλο το οικογενειακό περιβάλλον
Για να ξεκινήσει η πρώιμη παρέμβαση, χρειάζεται πρωτίστως η αξιολόγηση των δυνατοτήτων αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί, προκειμένου να επιλεχθεί ο κατάλληλος τρόπος παρέμβασης ή και θεραπείας. Ο παιδονευρολόγος, ο παιδοψυχίατρος, ο αναπτυξιολόγος, αλλά και οι θεράποντες ιατροί (πχ. παιδίατρος) είναι αυτοί που θα κρίνουν εάν το παιδί χρήζει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια διαμορφώνεται με τη συμμετοχή μιας ομάδας ειδικοτήτων.
Σε γενικές γραμμές, αξιοποιούνται μέθοδοι και τεχνικές από την επιστήμη της Φυσικοθεραπείας, της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, της Εργοθεραπείας, της Λογοθεραπείας και της Παιδαγωγικής και δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα. Η πρώιμη παρέμβαση σημαίνει ακριβώς αυτό: να βρεθούν εξατομικευμένοι τρόποι, οι τεχνικές και οι συνθήκες, οι οποίες θα βοηθήσουν ένα παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητές του και να είναι από μικρή ηλικία λειτουργικό μέσα στην οικογένεια με στόχο τη λειτουργικότητα στο σχολείο και τα υπόλοιπα περιβάλλοντα.

Η Μέριμνα στο παρελθόν πραγματοποιούσε δωρεάν εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες ή λογοθεραπείες σε οικονομικά αδύνατους συμπολίτες οι οποίοι διέθεταν βιβλιάριο Πρόνοιας. Από το 2016 και εντεύθεν έχει καταργηθεί η χορήγηση βιβλιαρίου πρόνοιας. Το Κράτος θέσπισε τον Νόμο 4368/2016 σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι πολίτες λαμβάνουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται από δημόσιες δομές.
Συνεπής προς την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων, η Μέριμνα συνεχίζει να παρέχει σε παιδιά και εφήβους ηλικίας έως 17 ετών συνεδρίες θεραπειών με την εξής διαδικασία. Ο κηδεμόνας του παιδιού που έχει ανάγκη θεραπειών οφείλει με την αίτηση να προσκομίσει θεωρημένη από ελεγκτή βεβαίωση από δημόσιο φορέα υγείας η οποία να αναγράφει το ΑΜΚΑ του παιδιού, το είδος της πάθησης και την κωδικοποίηση ICD καθώς και την ανάγκη για θεραπεία σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Εν συνεχεία εντεταλμένο στέλεχος της Μέριμνας ελέγχει την ασφαλιστική ικανότητα στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ. Εφόσον, από τον έλεγχο προκύψει ότι ο αιτών:
- έχει ασφαλιστική ικανότητα ή υπάγεται στο νόμο Ν4368 και συγκεκριμένα στις κατηγορίες -0, -1, -5 τότε αυτομάτως απορρίπτεται η αίτηση του.
- Εφόσον ανήκει στις κατηγορίες Ν4368 -2, -3 τότε γίνεται δεκτή .
- Τέλος εάν ανήκει στην κατηγορία Ν368 -4 τότε εφόσον προσκομίσει βεβαίωση από την Πρόνοια ότι ανήκει στις κατηγορίες 2 Α ή 2Β του Αριθ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/ ΦΕΚ τεύχος Β΄/Αρ. Φύλλου 908/4 Απριλίου 2016 τότε γίνεται δεκτός.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον το παιδί είναι σχολικής ηλικίας (άνω των έξι ετών) τότε πρέπει να προσκομίσει και βεβαίωση φοίτησης από τυπικό σχολείο του νομού.