Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Μέριμνα Παιδιου Κατερίνης» φροντίζει να διανθίζει το φάσμα δραστηριοτήτων των ωφελούμενων με ποικίλες δράσεις. Η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα (repetitive action) συντελεί στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Οι δραστηριότητες απαιτούν συνεργασία, καθοδήγηση και πειθαρχία και είναι ακρογωνιαίος λίθος στην κοινωνική ένταξη του ατόμου με νοητική υστέρηση (Pratt & Greydanus, Prim Care 2007). Σκοπός είναι η αξιοποίηση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων, η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, η δημιουργική απασχόληση με ταυτόχρονη ποιοτική και παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου τους στους χώρους της «Μέριμνας», μέσω της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων. Απώτερος στόχος είναι η ημιαυτόνομη ή και αυτόνομη διαβίωση και κοινωνική ένταξη των ατόμων μα Νοητική Υστέρηση.  
    Από τις σημαντικότερες δραστηριότητες είναι οι εκπαιδευτικές εκδρομές και εκδρομές αναψυχής, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες ψυχαγωγούνται και αποκτούν νέα γνώση, ενώ δίνεται η ευκαιρία στο προσωπικό να αξιολογεί τις κοινωνικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και την εξέλιξη αυτών στο χρόνο. Παράλληλα, όλο το χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις και γιορτές, ανάλογα με την εποχή, οπού συμμετέχουν οι εξυπηρετούμενοι της «Μέριμνας» με μεγάλη χαρά.
    Μέσα στα πλαίσια κοινωνικής ένταξης, οι εξυπηρετούμενοι μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται στην πόλη της Κατερίνης, πηγαίνοντας σε καφετέριες και σε εστιατόρια, σε κομμωτήρια, σε μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια. Μαθαίνουν ευχάριστα την πόλη και κάνουν την βόλτα τους, ενώ εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη της αυτονομίας τους.
    Οι δραστηριότητες διοργανώνονται από τη συνεργασία κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, νοσηλευτών και των εκπαιδευτών τμημάτων.