Εκπαίδευση Προσωπικού
Η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης ανταποκρινόμενη στις αυξημένες ανάγκες της εποχής επενδύει συστηματικά στην επιμόρφωση του προσωπικού. Έτσι, το προσωπικό της Μέριμνας παιδιού Κατερίνης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 -2022 παρακολούθησε και συνεχίζει την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας Covid – 19 πολλά από τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.
Συγκεκριμένα παρακολουθήσαν και εκπαιδεύτηκαν στα εξής:
1. Εκπαίδευση και εφαρμογή του ICF ( Διεθνής Ταξινόμηση της λειτουργικότητας , της Αναπηρίας (80 ώρες).
Το ICF είναι μια πολυχρηστική ταξινόμηση σχεδιασμένη να εξυπηρετεί ποικίλες ειδικότητες σε διαφορετικούς τομείς.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι του μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:
- Να παρέχει μια επιστημονική βάση για την κατανόηση και τη μελέτη της υγείας και των σχετιζόμενων µε την υγεία καταστάσεων , εκβάσεων και καθοριστικών παραγόντων
- Να καθιερώσει μια κοινή γλώσσα για την περιγραφή της υγείας και των σχετιζόμενων µε την υγεία καταστάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών χρηστών, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι ερευνητές, οι σχεδιαστές πολιτικής και το κοινό, συµπεριλαµβανοµένων των ατόμων µε αναπηρίες
- Να επιτρέψει τη σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων µμεταξύ των χωρών, των ειδικοτήτων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, των υπηρεσιών υγείας και του χρόνου που διατίθεται
- Να παρέχει ένα συστηματικό σχέδιο κωδικοποίησης για τα συστήματα πληροφοριών υγείας.
Αυτοί οι στόχοι είναι αλληλένδετοι, δεδομένου ότι η ανάγκη αλλά και οι χρήσεις του ICF απαιτούν την κατασκευή ενός κατανοητού και πρακτικού συστήματος, το οποίο να µπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς χρήστες για την πολιτική υγείας, την εξασφάλιση ποιότητας και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε διαφορετικές κουλτούρες.
Το ICF είναι χρήσιμο για ένα ευρύ φάσα διαφορετικών εφαρμογών, παραδείγματος χάρη κοινωνική ασφάλιση, αξιολόγηση της διαχείρισης της υγειονοµικής περίθαλψης και έρευνες πληθυσμών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προσφέρει ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τις πληροφορίες που εφαρμόζονται στην προσωπική υγειονομική περίθαλψη, συµπεριλαµβανοµένης της πρόληψης, της προαγωγής της υγείας και της βελτίωσης της συµµετοχής µε την αφαίρεση ή τη µείωση των κοινωνικών εμποδίων και µε την ενθάρρυνση της παροχής της κοινωνικής υποστήριξης και διευκόλυνσης. Είναι επίσης χρήσιμο για τη μελέτη των συστηµάτων υγειονοµικής περίθαλψης, στο πλαίσιο τόσο της αξιολόγησης όσο και της διαμόρφωσης πολιτικής.
2. Εκπαίδευση στην υποστηρικτική τεχνολογία (10 ώρες)
Η Υποστηρικτική Τεχνολογία λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς την αύξηση της λειτουργικότητας ενός ατόμου
3. Εκπαίδευση του προσωπικού στο «Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής με χρήση ΑΕΑ (Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διάρκειας 16 ωρών.
4. Παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα : «Επικοινωνία στον Αυτισμό», με εισηγήτρια την κ. Παπαγεωργίου Βαγιά – Δρ ΑΠΘ, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων Certified Advanced TEACCH Consultant, διάρκειας 4 ωρών (διαδικτυακά).
5. Παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα : «Διαχείριση αρνητικών συμπεριφορών – κρίσεων », με εισηγήτρια την κ. Παπαγεωργίου Βαγιά – Δρ ΑΠΘ, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων Certified Advanced TEACCH Consultant, διάρκειας 4 ωρών (διαδικτυακά).
6. Εκπαίδευση στην εφαρμογή του Microsoft 365 , διάρκειας 20 ωρών.